Pendekatan pembayaran cukai berbeza untuk penggiat seni

Baguslah jika ada perbezaan cara pembayaran cukai kepada penggiat seni. Mungkin golongan ini akan diberikan rebat pelbagai oleh LHDN.

Yelah….. kesian mereka terpaksa berbelanja lebih untuk membeli kereta sports, baju berjenama, bercuti di luar negara, beg tangan berjenama, kasut mahal, gaya hidup mewah dan sebagainya.

Manakala, kita rakyat biasa-biasa ni….  kenalah bayar cukai seperti biasa sebab kita perlu berjimat, makan di warong murah murah je…  beli baju bundle je….   kasut beli pasar malam….  beg tangan 10 tahun tak tukar….

Kesian kan golongan seni ni?……….  layan lah mereka seadilnya…..    kesian……


KUALA LUMPUR 16 Mei – Kementerian Komunikasi dan Multimedia mahu pendekatan berbeza digunakan bagi pembayaran cukai dalam kalangan karyawan dan penggiat seni kerana pendapatan yang diperoleh mereka tidak tetap.

Continue reading “Pendekatan pembayaran cukai berbeza untuk penggiat seni”

Rakyat Malaysia tidak digalak ke Korea Utara

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia dinasihatkan tidak mengunjungi Korea Utara atas faktor keselamatan, berikutan kes pembunuhan Kim Jong-nam abang kepada pemimpin negara itu, Jong-un di negara ini. Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, berkata kerajaan bimbang kemungkinan berlaku perkara yang tidak diingini. “Korea Utara adalah sebuah negara yang sukar dijangka. Apa-apa saja berlaku. Jadi saya nasihat rakyat Malaysia jangan ke sana dan … Continue reading Rakyat Malaysia tidak digalak ke Korea Utara

Rate this:

Blogger sambilan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen

KUALA LUMPUR 18 Mei – Seorang penulis blog sambilan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ampang dekat sini hari ini atas tuduhan memuat naik gambar palsu membabitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di laman Facebook miliknya, tahun lalu. Abdul Muhaimin Mohd. Muhayedin, 27, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Rushan Lutfi Mohamed. Lelaki yang memakai baju kemeja dan berseluar jeans putih … Continue reading Blogger sambilan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen

Rate this:

23 Februari 1950

Kejadian yang berlaku pada 23 Februari 1950 itu, Balai Polis Bukit Kepong diserang oleh 180 komunis sekitar pukul 5 pagi menyebabkan 14 anggota polis terkorban. Apa yang semakin dilupakan mengenai kejadian itu ialah sekitar 25 anggota polis berjuang habis-habisan sehingga menyaksikan seorang demi seorang perwira gugur angkara komunis sementara dua orang isteri anggota polis marin turut mengangkat senjata apabila mendapati suami mereka terkorban dan terus … Continue reading 23 Februari 1950

Rate this:

Inovasi Hybrid Water Supply System

Minggu lepas menghadiri kursus seminggu di pejabat. Agak letih but teruja kerana setiap hari diberikan cabaran-cabaran hebat dari penilai. Antara cabaran yang abah rasa best adalah apabila setiap kumpulan diminta menghasilkan persekiataran Lestari. Apa lagi, kumpulan Abah cubalah memperkenalkan satu sistem penuaian hujan sebagai sumber alternatif kepada air paip. Dalam banyak-banyak pecahan tugas, abah diberikan kepercayaan untuk design sistem ini secara gambarajah. Abah bukan gunakan … Continue reading Inovasi Hybrid Water Supply System

Rate this:

Banjir dan Pelajaran

Sedih abah tengok keadaan  ni, sedih lagi bila lihat sukarelawan yang sanggup turun meredah debu, panas terik memberi bantuan. Pada abah mereka yang membantu ni memang tentera Allah yang hebat. Sehebat para pejuang yang berbakti ke jalan Allah. Abah hanya mampu melihat dari jauh, melihat dengan hati yang sayu. Dapatkah abah bantu mereka, dapatkah abah memberi sebungkus nasi cuma. Sayu hati Abah…. Boleh layari web … Continue reading Banjir dan Pelajaran

Rate this:

يَا هَنَانَا

يَا هَنَانَا ya hana na Betapa Beruntungnya Kami ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد بِظُهُورِالنَّبِى اَحمَد dzoharoddiinul muayyad bidzhuhuurin nabi ahmad Telah muncul agama yang didukung, dengan munculnya sang Nabi Ahmad يَا هَنَانَــــــــا بِمُحَمَّد ذَلِكَ الفَضلُ مِنَ الله ya hana na bimuhammad dzalikal fadhlu minallah Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw), itulah anugerah daripada Allah SWT يَا هَنَانَا ya hana na Betapa Beruntungnya Kami خُصَّ بِالسَّبعِ المَثَانِى وَحَوى … Continue reading يَا هَنَانَا

Rate this: